Risk Yönetimi

Risk Yönetimi

Risk Nedir ? Risk Nasıl Yönetilir ?

Risk, belirli bir zaman aralığında, hedeflenen bir sonuca ulaşamama, kayba ya da zarara uğrama olasılığıdır. Gelecekte oluşabilecek potansiyel sorunlara, tehdit ve tehlikelere işaret eder. Risk genellikle tam ve net olarak bilinemez ya da öngörülemez (belirsizlik), zamana bağlı olarak değişir. Sonuç üzerinde olumsuz etkileri vardır. Yapılan her işin arkasında bir risk faktörü vardır ancak birlikte yaşanılması ve yönetilmesi gereken bir olgudur.

Risk ortaya çıkma olasılığı ve sonuçları olmak üzere iki temel bileşen ile değerlendirilir. Öte yandan risk hedeflerden her zaman negatif değil pozitif yöndeki sapmaları da kapsamaktadır. Riskin bazı kültürlerde ve felsefi yaklaşımlarda fırsat ile birlikte değerlendirilmesi bu yüzdendir. Ancak fırsata dönüştürülebilmesi için sistematik yaklaşım ve planlı davranış gerekmektedir. Riskler birbiriyle etkileşim içerisinde olan teknik/performans, maliyet ve çizelge alanlarında ele alınır.

Teknik risk, hedeflenen veya arzulanan performans değerine ulaşamamanın ölçüsüdür. Maliyet riski, tahmin edilen ve planlanan maliyet değerinin aşılması durumudur. Çizelge ise riski bir işin tahmin edilen ve planlanan sürede gerçekleştirilememesinin bir ölçüsüdür.

Teknik riskler, maliyet ve çizelge risklerinin temel nedenidir. Teknolojik yetenekteki zaafiyetlerden ve ürün gerçekleştirme süreçlerindeki yetersizliklerden vb. kaynaklanır. Ancak teknolojik yenilik yeteneğinin firmaların başarısı için tek başına yeterli değildir. Yenilikçi fikirlerin, yenilikçi bir ürün olarak, rakiplerden daha önce, en uygun fiyatla ve yüksek kalitede pazara sunulabilmesi gerekir. Bu da AR-GE ve mühendislik faaliyetlerine önem verilirken ürün gerçekleştirme süreçlerinin de etkin ve verimli yönetilmesini gerektirir.

Risk Yönetimi Nedir ?

Risk yönetimi ise ürünün düşünce aşamasından başlayarak müşteriye bir ürün olarak sunulabilmesine kadar tüm aşamaları kapsayan bir süreçtir. Risk yönetimi hızlı kararlar ve faaliyetlerle sürekli olarak risklerin belirlendiği, hangi risklerin öncelikle çözümlenmesi gerektiğinin değerlendirildiği, risklerle başa çıkmak için stratejiler ve planların geliştirilerek uygulandığı bir sistematiktir. Belirsizlikleri ve belirsizliğin yaratacağı olumsuz etkileri daha kabul edilebilir düzeye indirgemeyi hedefleyen bir disiplindir. Risklerin probleme ya da tehlikeye dönüşmeden belirlenmesini ve en aza indirgenmesini, faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesini kapsar. Risk yönetiminin temel hedefi, karar verme mekanizmaları için riskleri görünür ve ölçülebilir hale getirmek, sübjektifliği azaltmaktır.

Risk Yönetimi Metodları

İşletmelerin karşı karşıya kaldıkları risklere, risk yönetimi amacıyla bakıldığında, kullanılan enstrümanlar şunlardır.

Erke Yönetim müşterilerinin sahip olduğu mevcut ve potansiyel riskleri analiz ederek, planlama yapmalarına ve gelecekteki kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmalarına yardımcı olmakta, ayrıca risklerin ortaya çıkması sonrasında ise fırsata çevrilmesi noktasında profesyonel danışmanlık vermektedir.