Finansal Yönetim Danışmanlığı

Finansal Borç Yeniden Yapılandırma ve Kredi Limit Tesisi

Finansal Borç Yeniden Yapılandırma

Şirketler, projeksiyonları dahilinde planlama yaparken borçlanma stratejilerini de ortaya koyarlar. İster yatırım amaçlı, ister işletme sermayesi ihtiyaçları için kaynak arayışına girerken risk faktörlerini de yaptıkları projeksiyonlara dahil etme durumundadırlar. Ancak risk faktörlerinin geri ödeme sürecinde negatif yönde ortaya çıkma durumlarında şirketler taahhütlerini yerine getirmekte zorlanabilmektedirler.

Global veya ulusal ölçekte makroekonomik sistemik risklerin ortaya çıkması, önüne geçilmesi zor, topyekun etkileri hissedilen bir ortam yaratmaktadır. Bu noktada finansal kurumlardan bir noktaya kadar esneklik göstermesini beklemek mümkündür. Ancak Şirkete has risklerin gerçekleşmesi noktasında şirketler ve kaynak sağlamış olan Finansal Kurumlar arasında sürtüşme ve iletişim kopukluklarının ortaya çıkması doğaldır.

Kaynak yaratılması sürecinde uygun teminatların verilmemesi, vadenin amaca uygun olarak yapılandırılmaması, projenin ve amacın yeteri kadar iyi anlatılamaması, geri ödeme sürecinde taraflar açısından sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Bu noktada sorunların kaynağında değerlendirilerek, mümkünse çözüme kavuşturulması veya kredi şartlarının proje veya Şirketin ödeme gücüne göre yeniden yapılandırılması Şirketin hayatiyetine devam ettirebilmesi için önem arz etmektedir. Bu süreçte taraflarla aynı dili koşabilen, taraflar yanında ancak gerekli zamanlarda bağımsız bir partinin varlığı, gereksiz sürtüşme ve iletişimsizliklerin üstesinden gelmede önemli bir görevi yerine getirebilmektedir. Tarafların iyi niyetli ve güvene dayalı yaklaşımları oluşturabilmesinin tek yolu, duruma müdahil olan bir tarafın, danışmanlığın varlığıdır.

Erke Yönetim taraflar arasındaki karşılıklı menfaatler göz önüne alınarak, kazan-kazan felsefesi çerçevesinde sorunların üstesinden gelinerek, hem kaynak sağlayan hem de geri ödeyen açısından durumun normalleşmesine yardımcı olarak, ekonomik aktörlerin temel faaliyetlerine odaklanmalarına yardımcı olmaktadır.

Kredi Limit Tesisi

Özellikle KOBİ ölçeğinde ancak gelişme potansiyeli yüksek firmalar, borçlanma noktasında çok muhafazakar davranıp, karşılarına çıkan fırsatlardan kaynak yetersizliği sebebiyle faydalanamamaktadırlar. Şirketlerin kendilerini ve projelerini kaynak sağlayacak finansal kurumlara gerektiği gibi tanıtabilmeleri çok önemlidir.

Ne yazık ki tam olarak kurumsallaşmamış şirketlerde, bu görev Şirket ortaklarına veya üst düzey yöneticilere düşmektedir. Bu da dikkatlerin temel faaliyetlerden uzaklaşmasına sebep olabilmektedir. Öncesinde vizyon ve stratejilerin doğru olarak ifade edilmesi ve bütün paydaşlara mesaj olarak iletilmesi sürecinde, bağımsız bir partinin varlığı, sürecin etkinliği ve sürat ile sonuçlandırılması açısından önemlidir.